Personliga verktyg
Du är här: Hem Nyheter Internationellt pris för bredbandsnät som Daimler deltagit i att utforma
 
Dokumentåtgärder

Internationellt pris för bredbandsnät som Daimler deltagit i att utforma

ZTE och Wexnet vinner pris i Broadband World Forum

 
Nätverkstillverkaren ZTE och det öppna svenska stadsnätet Wexnet har tillsammans vunnit internationellt pris inom Broadband Infovision Awards. Vid prisutdelningen under Broadband World Forum i Amsterdam deltog även Daimler.
 
Vid 2012 Broadband World Forum den 17 oktober utdelades Broadband Infovision Awards priserna till operatörsbranschen. ZTE och representanter för Wexnets ägare, Växjö Energi AB, mottog priset i kategorin Best Broadband Partnership.
 
Priset togs hem i konkurrens med stora multinationella företag som Orange, Ericsson och Alcatel-Lucent. ZTE var nominerad i sammanlagt fem olika tävlingskategorier.
 
Bakgrunden till nomineringen och priset är det samarbete mellan Wexnet och ZTE, som resulterat i en världsunik lösning. I och med samarbetet har Wexnet fått ett nät som är smartare gällande självprovisionering. När en kund börjar abonnera på en nättjänst, oberoende vilken tjänst, sker konfiguration av all utrustning med hjälp av automatik i alla delar av nätet (access-, distributions- och core switchar). Användaren kan alltså provisionera, eller förbereda användning, utan att operatörens tekniska personal behöver delta manuellt i processerna. Kunden kan även koppla upp till en tjänst via vilken av nätverksportarna i kundutrustningen som helst (sk. Free Seating). Det gör det mycket enklare för kunden och försnabbar ibruktagande av nya tjänster. Det unika i nätet är att den automatiska självprovisioneringen och Free Seating –tekniken kan användas på datalänkskiktet (L2) i stället för på nätverksskiktet (L3). Att kunna utföra Free Seating på Layer2 innebär betydande inbesparingar för operatören i form av billigare utrustning.  Som nätverksoperatör i ett öppet stadsnät har Wexnet andra tjänsteoperatörer, som erbjuder sina egna nättjänster till Wexnets kunder. Kunden kan beställa samtliga tjänster från de olika leverantörerna över samma nät i Wexnets kundportal.

Nätet gör det också möjligt att använda en kapacitet på 1000 Mbit/s till alla hushåll/kunder i hela nätet. '
 
Projektet har genomförts genom att ZTE:s tekniker från Kina, tillsammans med ZTE:s svenska distributör Daimler Sweden AB, arbetat hos Wexnet under flera månader för att utveckla de nya möjligheterna. Daimler gruppen, som är pan-nordisk distributör på ZTE:s fasta nät, har haft en central roll i utvecklingen av den nya nätverksdesignen.  
 
Utrullningen av det nya nätet har lett till ett stabilare nät, med högre hastigheter och billigare utrustning.     
          
Tilläggsinformation
 
Daimler Sweden AB, Kaj Kangeman, vd, +46-708-44 88 83, kaj.kangeman@daimler.se
Daimler Finland Oy Ab, Niclas Berg, vd, +358-400-50 67 26, niclas.berg@daimler.fi
Växjö Energi AB, Lars Wihlborg, driftschef Wexnet, +46-470-77 51 82
Växjö Energi AB, Per Bengtsson, affärsområdeschef Wexnet, +46 -470-77 5165